Behandeling bij paarden
Aan de hand van het onderzoek, de hulpvraag van de eigenaar en het opgestelde behandelplan wordt de behandeling ingezet.
Binnen de fysiotherapie en chiropractie zijn er verschillende interventies (behandelmogelijkheden) om mee te werken en het beoogde doel te behalen.
Advies en uitleg
Binnen de behandeling is advies en uitleg één van de belangrijkste onderdelen. Om juiste beslissingen te kunnen maken over het welzijn van uw paard is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de aard van de aandoening, het beloop van de klacht en het herstelproces. Adviezen zullen zijn: Wat u zelf kunt doen, hoe u er het beste mee om kunt gaan en welke maatregelen er genomen dienen te worden. Verder welk trainingsbeleid, welke oefeningen en opbouw, maar ook bijvoorbeeld over voeding en zadel/bitadvies. Ook kunnen er adviezen gegeven worden over het rijden.
Kijk bij Ruitertraining voor meer informatie.
Oefentherapie en bewegingstherapie
Met oefentherapie worden de oefeningen bedoeld die tijdens of na de behandeling als huiswerk worden gegeven. Deze oefeningen kunnen gericht zijn om de mobiliteit (beweeglijkheid) te vergroten, maar er kan ook gedacht worden aan spierversterking, ontspanning, verbeteren van stabiliteit en coördinatie of het uithoudingsvermogen. Het belang zit er ook vooral in om recidieven te voorkomen.
Met bewegingstherapie wordt een trainingsschema opgesteld bestaand uit grondwerk (longeren, rechtrichten etc.) en rijden voor een juiste opbouwen.
Kijk bij Finesse in het zadel voor meer informatie.
Chiropractie en manuele therapie
Mobilisaties en manipulaties worden uitgevoerd door de fysiotherapeut/chiropractor in de desbetreffende gewrichten die bijvoorbeeld beperkt zijn in hun beweeglijkheid. Het doel van mobiliseren is om de beweeglijkheid te vergroten, meer ontspanning te creëren en pijn te verminderen.
De ‘blokkade’ wordt behandeld door een zeer specifieke en subtiele beweging, in de juiste richting met de juiste diepte en snelheid en een goede stabilisatie van de rest van het lichaam. Deze manipulatie vindt altijd plaats binnen de normale grenzen van het gewricht en zo dicht mogelijk bij de te beïnvloeden wervels.
Kijk bij Chiropractie voor paarden voor meer informatie.
Massage- en rektechnieken
Massage heeft een gunstig effect op de doorbloeding van bindweefsel (pezen, spieren, banden) en de activiteit van het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Hierdoor kan optimaal herstel plaatsvinden. Verschillende massage- en rektechnieken kunnen worden toegepast om spierspanning, littekenweefsel/ verklevingen te normaliseren en eventueel aanwezige zwelling te verminderen. Het werkt pijn verzachtend en brengt geestelijke ontspanning, kortom het heeft een positieve werking op de gehele gezondheid van het paard.
Kijk bij Sportmassage voor paarden voor meer informatie.
Dryneedling
Dryneedling wordt binnen de fysiotherapie toegepast om (vaak chronische) spierklachten te verbeteren. Door met een dunne acupunctuurnaald een specifieke spier aan te prikken worden spierverhardingen (myofaciale triggerpoints) snel en effectief ontspannen.
Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt.
Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.
Meestal is de verbetering direct voelbaar.
Kijk bij Dryneedling voor meer informatie.
Medical taping
Medical taping wordt binnen de behandeling als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De tape zorgt er voor dat het weefsel van het lichaam beter kan regenereren doordat bepaalde processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. Door de tape worden dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderd dan wel opgeheven.
De elasticiteit van de tape geeft een liftend effect op de opperhuid. Hierdoor ontstaat drukvermindering en worden de bloedcirculatie en de lymfeafvoer hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert direct.
Kijk bij Medical Taping voor meer informatie.
Sure Foot Pads
Sure Foot Pads zijn ontwikkeld door Wendy Murdoch. Met deze pads kan het paard meer bewust worden van zijn houding en balans. Door het paard op een aantal verschillende Sure Foot pads te plaatsen wordt een nieuw bewustzijn in de hersenen van het paard geactiveerd. Deze pads zijn ook bruikbaar tijdens het rijden. Tussen het rijden door krijgt het paard de keuze om even op verschillende pads te gaan staan, zichzelf met ruiter en al te balanceren en dan weer door te rijden.
Kijk bij Sure Foot Pads voor meer informatie.
TTouch
De grondlegger van TTouch is Linda Tellington-Jones. Het omvat subtiele aanrakingen (vaak cirkelvormige massages), hulpmiddelen (zoals de wrap) en leidoefeningen, met als doel een vertrouwensband te kunnen opbouwen, meer lichaamsbesef en ontspanning bij de dieren.
Niet effectieve bewegings-patronen worden doorbroken en bovendien stimuleert TTouch het zelf genezend vermogen.
Kijk bij TTouch voor meer informatie.
Cranio Sacraal Therapie
CST is een ander milde aanrakingsmethode komend uit de osteopathie. Doordat er hersen- en ruggenmergvloeistof zich in een bepaald ritme door het lichaam verplaatst, kunnen blokkades via deze subtiele technieken gevoeld worden. Met deze subtiele technieken wordt het bindweefsel, dat de schedel en heiligbeen aan elkaar verbindt, van blokkades ontheven.
Kijk bij CST voor meer informatie.
Preventieve zorg
Bij preventieve zorg kan gedacht worden aan voorkomen van (terugkerende) klachten, sportmedische begeleiding en trainingsadvies. U kunt dus ook uw paard preventief laten onderzoeken en behandelen om klachten te voorkomen en te zorgen dat uw paard optimaal kan presteren.
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is voor het verzachten of verlichten van de klachten, wanneer genezing niet meer kan plaatsvinden. Denk hierbij aan de ouder wordende paarden, die stijver worden door artrose (slijtage) of dieren met een chronische aandoening zoals Kissing spine, die niet te genezen zijn, maar fysiotherapie nog wel verlichting kan bieden, zodat de kwaliteit van leven hiermee verbeterd kan worden.
Duur behandeling
Een paard reageert over het algemeen veel sneller op de fysiotherapeutische behandeling dan een mens. Meestal zijn er ongeveer 2-4 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Indien er na 2-3 behandelingen geen veranderingen hebben plaatsgevonden wordt met eigenaar (en dierenarts) overlegd over verder verloop van behandeling en maatregelen.
Een vervolgafspraak zal minder lang duren dan het eerste consult (intake en onderzoek). Tenzij er langer dan 4 maanden tussen de vorige behandeling zit of het een andere klacht betreft, want dan zal opnieuw een intake moeten plaatsvinden voor een juiste beoordeling en behandeling.
Eigenaren die eenmalig preventief advies of informatie willen bemachtigen, hebben vaak aan 1 behandeling voldoende. Bij oudere paarden of paarden met een chronische aandoening kan het zijn dat fysiotherapeutische behandeling voor een bepaalde (langere) tijd gewenst is, zodat de kwaliteit van leven gewaarborgd blijft.